Gedrag aanleren, de nieuwe medicatie

Gepubliceerd op 7 december 2019 om 09:10

Gedrag aanleren, de nieuwe medicatie

 

Ik wil even onze pinguïn als symbool gebruiken. 
Hij zit vast in ons tabletten verpakking, je kan je al voorstellen dat hij heen en weer zit te waggelen om zich eruit te spartelen. Lastig zeg als je zomaar opgesloten zit ronder ruimte. 

 

Ik krijg steeds veel vragen rond ADHD, ADD, AUTISME en medicatie. 

Wat is mijn mening ervan?

 

Dasja, daar de pinguïn opgesloten in verpakking, dat is mijn mening van het effect van medicatie. 
Ik ben er vast besloten van dat deze pinguïn nog een tijdje zal spartelen, maar dan wel zal opgeven. 

Opgeven om zichzelf te kunnen zijn, en maar stil in de verpakking zal blijven. 

Dit is ook wat er met kinderen zal gebeuren wanneer ze medicatie krijgen. Eerst zullen ze zich er hard tegen proberen te verzetten. Het lichaam zal erop reageren. Dit zorgt vaak voor voedingsproblemen, slaapproblemen niet al te min emotionele problemen. Maar vaak minder voor gedragsproblemen. Want ze worden lusteloos, dus minder actief, ze geven op tegen de verpakking en verstijven zoals onze pinguïn. 

Is dat nu echt wat we van kinderen willen? Wil je echt dat je kind zich in een verpakking kan gedragen? Of wil je dat jouw kind nog kind kan zijn? Maar misschien minder last ondervindt van de chaos in zijn/haar hoofd en onrust in zijn/haar lichaam? 

Dat is precies wat we willen aanleren met nieuw gedrag, en dat werkt! 
In ondersteunende begeleiding, leren kinderen stap voor stap de chaos aanvoelen en leren ze ermee om te gaan. Dit zal hun gedrag, emotionele toestand en concentratie verbeteren. 


Alle kinderen kunnen zich concentreren, sociaal zijn, zich goed in hun vel voelen,... maar sommige kinderen hebben hier handvaten voor nodig, het gaat niet automatisch. Dit is precies wat ik doe/bied in begeleiding bij kinderen en hun ouders. Want natuurlijk is het niet alleen het kind dat nieuw gedrag zal aanleren, maar ook ouders die anders leren reageren op gedrag zal een grote verbetering tonen. 

 

Ik vertel heel vaak dat medicatie om gedrag te verbeteren maar een wonde op de pleister is. Je ziet het gedrag even niet, maar daaronder geraakt het niet genezen als je er niets mee doet. Dit is precies wat ik wil veranderen. Haar de pleister eraf en werk met de wonde. 

Is medicatie dan altijd overbodig? Neen zeker niet, soms zien we hier zeker positief effect van. Het helpt kinderen instant rust te vinden waardoor ze soms ook net makkelijker in staat zijn nieuw gedrag te leren. Maar zonder dat tweede, zonder enige begeleiding op gedrag en emotie, zal medicatie helaas zeer weinig effect hebben. In de praktijk raad ik ook altijd aan eerst op gedrag te oefenen. Als we merken dat het onvoldoende is dan kan er nog gekozen worden om er medicatie aan toe te voegen. 

Recatie van een ouder: 

"ik had plots een hele andere zoon, hij was meegaand en kon zich beter aanpassen. Toen we enkel medicatie gaven in de hoop dat alle kronkeltjes in zijn hoofd weer mee wilden werken zag ik mijn kind stilaan wegglijden van zichzelf. Hij had geen emoties meer, het was natuurlijk opslag rustig in huis, maar zo wilde ik mijn kind niet verder zien weglijven van zichzelf, sinds de begeleiding vindt iedereen in huis gewoon rust" 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.