Eenzaamheid, lock down

Gepubliceerd op 19 maart 2020 om 21:14

Ik denk dat voor het grotendeels van de bevolking het leven op dit moment alles behalve fantastisch is. Misschien wel niet alleen voor Belgïe maar voor heel de wereld op dit moment. 

In deze pittige tijd vergeten we ook absoluut het positieve nog te zien. Het negatieve staat ook continu op de voorgrond! Toch wil ik op een belangrijk factor terug komen. De eenzaamheid dat het met zich mee brengt. We staan niet stil welke impact dit heeft op kinderen, jonge kinderen die plots niet mee naar hun klasje mochten gaan, waar het zo vertrouwd was of net werd voor kinderen die net gestart waren. Voor grotere kinderen die hun vrienden kring al hebben. Voor deze groepen is het nog het gevaarlijkste! We mogen ons gelukkig prijzen met de technologie die we hebben op dit moment waarin kinderen wel in contact kunnen blijven staan met anderen. 

 

We weten steeds meer uit wetenschap en ervaring hoe belangrijk een sociale groep is. Hoe belangrijk sociaal contact is. 

Ik wil hierbij even terugkomen op iets wat ik altijd onthouden heb uit mijn opleiding. Dit was over een wetenschappelijk onderzoek waarin twee groepen kinderen verdeeld waren. 
De eerste groep kreeg heel wat eten, speelgoed, comfort, maar ze hadden weinig contact, de ouders waren minder aanwezig in het beeld en er was geen sociaal contact. 

De tweede groep kreeg nauwelijks eten maar waren continu in nabijheid van een vertrouwenspersoon, er was veel fysiek contact, knuffels en liefde aanwezig. 
De prof stelde onze volgende vraag: welke groep overleefde het volgens jou? 

Ik twijfelde even, en je kunt het al denken, inderdaad de eerste groep overleefde de helft maar. 
Ik wil hierbij aandringen op het emotioneel welzijn van iemand, het psychisch voelen, het erbij horen, het verbonden zijn met anderen, zichzelf waardevol  vinden, betekenis hebben in het leven, het is ZO belangrijk! 

En toch moeten we op dit moment "aanvaarden" dat het zo is. Maar ik vraag jullie mama en papa, zelfs aan de leerkrachten doe ik deze oproep! Blijf verbonden met elkaar, en laat de kinderen dit ook weten dat je er bent. Heb aandacht voor het vereenzamen van kinderen, van deze sociale contacten. Als je je eenzaam voelt ben je zelf nog minder gewapend voor drama's, zoals deze, corona die ons overheerst. 

Daarom blijf ik ook als hulpverlening bereikbaar! We doen dit wel op een veilige (medische) manier via online hulpverlening! We staan jongeren bij in hun zelf ontplooien, bij zichzelf blijven en sociaal verbonden voelen! Daarom ben ik er ook steeds van overtuigd dat hulpverlening nooit te vroeg kan starten. En het gaat er vooral niet om dat we het gevoel kunnen wegnemen, dat is ook niet nodig want we moeten het aanvaarden, maar we kunnen er wel anders mee leren omgaan! 

Ik bied iedereen een virtuele schouder om op te leunen in deze tijd! 
Liefs! 

kindercoach.magali@gmail.com 

www.kinderenenjongerencoach.info 
0468 02 67 08 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.