Mama mag ik bang zijn?

Gepubliceerd op 8 april 2020 om 09:52

Mama, mag ik bang zijn? 

Wat een heftige periode. 

Ik merk het ook bij mezelf. Als kindercoach, als mama, als partner, als familielid, als vriendin,... 

 

We maken ons op dit moment meer zorgen dan gewoonlijk. Het is niet gek dat onze kinderen hier iets van meekrijgen. Is dat goed? Ik ben er overtuigd van wel. Ook angst is een gevoel waar we mee moeten leren omgaan? Maar mama, iedereen gaat dood? Natuurlijk is het dan even slikken. Want kan ik mijn kind ervan behoeden dat er iemand naast ons niet zal sterven? Kan ik mijn kind zeggen: maar neen schatje bij ons gaat niemand dood? Neen natuurlijk kan ik dat niet zeggen. Want dan ben ik niet realistisch, want het kan natuurlijk wel.. slik. 

Je moet niet bang zijn... iets wat ik vaak hoor. Maar natuurlijk moeten we wel bang zijn. Want het is ernstig. Pas als we bang zijn gaan we ons houden aan de maatregelen. Waarom zijn die maatregelen er? Net om ons te beschermen, om ons te helpen om minder kans te hebben om ziek te worden. 
Een veel gemaakte fout is ook: daarom zijn we thuis om niet ziek te worden. 
En dan de wanhoop nabij, een persoon die al 14 dagen thuis is wordt toch ziek, hoe kan dat dan? 
We verminderen de kansen door onze handen te wassen, zoveel mogelijk thuis te blijven, contacten vermijden,... 

We mogen niet vergeten welke impact dit heeft op kinderen. Ook heel hun leven is overhoop gegooid. Structuur van de school viel weg, sociale contacten, belangrijke figuren zoals oma & opa waar ze niet meer op bezoek mogen gaan. Het is niet niks, slik. 

Probeer het rechtstreekse nieuws te vermijden voor jonge kinderen. De beelden kunnen schrikwekkend zijn. Iets wat ze gezien hebben blijft ook meer bij dan iets wat ze hoorde. Vertel jouw kind dat de situatie wel ernstig is. Maar probeer de beelden achterwege te laten. Daar zijn jonge kinderen niet klaar voor. 
Beperk ook de informatie per dag. Het kan zeer beangstigend zijn om meer informatie binnen te krijgen dan veerkracht. Ook voor ons loopt het wel eens over. 

Maar wees je bewust en blij. Ik heb ook goed nieuws! Kinderen zijn flexibel en veerkrachtig van hun eigen. 
We onderschatten vaak hun vermogen om met bepaalde zaken om te gaan. 
Ga dan vooral in op wat jouw kind nodig heeft. Heeft jouw kind nood aan een babbel? Doe dat dan. 
Teken ervoor als praten moeilijk is. 

& vergeet bij ernstige angsten ook niet tijdig professionele hulp in te schakelen. Voor jezelf als ouder: hoe ga ik om met de angsten van mijn kind? Maar ook voor je kind zelf. 

Heb je nog vragen? Stuur me gerust een berichtje! We beantwoorden elke avond de berichten! 

www.kinderenenjongerencoach.info 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.