intuïtief opvoeden

Gepubliceerd op 12 september 2020 om 22:13

Intuïtief opvoeden

Waw, wat een prachtig beeld vond ik op internet. Het paste perfect, perfect bij afgelopen week! 

 

Het is een thema dat me nauw aan het hart ligt, OPVOEDEN. OP = ik wil je naar boven brengen, het beste op je halen. VOEDEN= ik wil je noden en krachten voeden. verzadigen, zodat jij en ik zich goed voelen. 

Een hele belangrijke JIJ x IK. Want als ouder voel je je vaak 1 met je kind. Dus als iemand zich in de gezinscirkel wat minder voelt, geraakt heel de cirkel uit balans. (Ok ik ben weer afgeleid in een ander thema)

 

Terug naar dat opvoeden. Ohjee wat heb ik het afgelopen week veel over mijn hoofd gekregen. Het is een thema waarbij je toch tegen veel verschillende principes oploopt. Iedereen heeft hier wel een mening over, mensen met of zonder kinderen. En ook ik natuurlijk. 

We kunnen heel veel wetenschappelijke plaatjes hebben, toch blijf ik opvoeden vooral een mening vinden. Vanuit je eigen hart, verleden, wensen en dromen ga je je kind op een bepaalde manier in koers van het leven brengen. Je doet dit om beste wil, op welke manier dat dat dan ook is. 

Wanneer ik dingen in opvoeden zie gebeuren (waar soms mijn haren van rechtop gaan staan) dan denk ik vaak eerst, misschien weten de ouders ook niet dat het anders kan? Ze hebben het ook zo gezien bij hun ouders? Ze willen het beste maar weten niet hoe dit overbrengen? 

 

Ik had deze week veel ophef over: het niet straffen, de keuze vrijheid voor kinderen, inspraak dat kinderen krijgen. & de reden waarom ik denk dat we vaak gaan straffen, schreeuwen, ontploffen als ouder! 

Bij mij ligt de reden vaak bij: hoe goed gaat het met mij nu? Hoeveel geduld heb ik ? Dus ja mijn opvoeden kan wel eens wispelturig zijn. Dit probeer ik mijn kinderen ook duidelijk te stellen. (Het ligt niet aan jou, maar vandaag kan mama het even niet hebben) 

 

Mijn kinderen krijgen veel inspraak, we doen veel in overleg. Waarom omdat ik het belangrijk vind. Belangrijk dat ze leren dat hun mening er ook toe doet, dat ze waardevol zijn, dat ze soms ook geniale ideeën hebben, dat ze iets kunnen bereiken in het leven. Mijn god dit is niet altijd eenvoudig. En soms vallen we ook in de discussie dat ik de eeuwen oude gezegde inzet: mama waarom moet ik dat nu doen? -> Omdat ik het zeg, ik ben de mama dus ik ben de baas. Weer een discussie die ik van de week (met mijn oma :) ) had. Ben ik echt de baas omdat ik mama ben? Waarom zou me dat baas maken? Tuurlijk "weet ik het beter". Omdat ik daarvan uit ga, omdat ik de mama ben. Maar door mijn kinderen steeds meer inspraak te geven sta ik soms verbaasd van hun krachten, hun denkvermogen! WAW ik kan het alleen maar toejuichen. Maar doen mijn kinderen dan nooit vervelend? Iets "verkeerd? Oh ja natuurlijk wel! 

 

Maar toch ben ik geen voorstander van straffen en belonen. Ik ben voorstander van communicatie, openheid, overleg. Wanneer we botsen kunnen we altijd samen opzoek gaan. (En soms zal ik als mama ook wel eens verliezen) en dat is ok! 

Ik merk met het intuïtief opvoeden (waarom ik vooral duidelijk wil stellen dat het wel eens kan veranderen) Want vandaag kan ik bijvoorbeeld aan mijn dochter voelen dat het ok is om veel overleg, keuzevrijheid open te laten, terwijl ik morgen kan aanvoelen dat ik heel afgebakend moet opvoeden. Dit is intuïtie, je voedt op vanuit je eigen gevoel als ouder. Dit is iets dat we vaak verleren. Omdat we gaan opvoeden omdat het ons zo is geleerd, of gezegd wordt: zijt maar eens wat strenger. (Een zin die ik trouwens echt verafschuw!) 

In mijn info-avond: intuïtief opvoeden help ik je graag weer opweg naar je eigen ouder-hart. Naar je eigen principes! En help ik je graag afstappen van alle eeuwen oude gedachten gangen. Waarin we vaak enkel gingen opvoeden vanuit macht, vanuit het beter weten. Ik maak er samen met jullie graag: SAMEN-WETEN van! 

Volgende info avond: 23/20/2020
19u - 21u 

€10 p.p

Tongeren 

inschrijven via: kindercoach.magali@gmail.com 

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.