vasthouden vs loslaten

Gepubliceerd op 2 januari 2021 om 22:59

vasthouden vs loslaten

Waw, vasthouden vs loslaten... Het is een groot thema voor mij geweest in 2020. 

 

Maar ik wil u vooral meenemen in mijn verhaal wat ik eruit leerde. Want ook voor mij was dit een leerproces geloof me maar. 

 

Ik kreeg van mijn omgeving telkens mee: opvoeden is loslaten, maar ik ben mij de vraag gaan stellen: wat als opvoeden nu net vasthouden is? Maar vasthouden zolang het nodig is? 

 

Precies! Dat voelde goed, en voelt nog steeds goed! Ik kan met een ongelofelijk groot gevoel deze manier van opvoeden toejuichen! Het heeft me bloed, zweet, tranen gekost om te staan waar we nu staan. Moeder & dochter, onafscheidelijk & toch los van elkaar. Hoe doe je dat dan? Het leek me een tijdje onwaarschijnlijk dat het ooit kon. Maar net toen ik het rust gaf, rust nam & genoot van mijn moederschap, leerde we ook opnieuw functioneren zonder elkaar. 
Niet geforceerd, ieder op eigen tempo, ieder op een eigen manier. Dat voor beide goed voelde! 

 

Nogmaals, ik kan het alleen maar toejuichen! Ik zou het elke mama willen aanraden. Blijf vasthouden, zolang nodig! 

Ik heb met mijn beide dochters ondervonden dat dit voor elk kind helemaal anders is. En dat is oké. Vooral toen ik het oké begon te vinden. 

We zijn nu 24 maanden verder, ik had mooie maanden samen, 24/24. Maar nu was het tijd, tijd om los te laten terwijl ik toch nog vasthou. Omdat het kan, omdat het goed voelt! 

Het zijn de kleine dingen. Is het bij mama slapen wat nu vasthouden zal betekenen? Dan is dat ook oké! Opnieuw, wanneer het nodig is! 

Ik kan nu na 24 maanden zeggen dat ik ongelofelijk trots ben, trots op mezelf als mama, trots op mijn dochter. Een onafscheidelijk duo dat leerde vasthouden & loslaten. Geloof me, dit maakt onze band eens zo sterk en mooi! 

Vandaag, na 24 maanden bleef men mini meid enkele uren zonder mama of papa. Gelijk een grote ster! & nu was het helemaal oké, voor haar & voor mij. Niet geforceerd en op zijn tijd! 

Lieve mama, ik kan het je alleen aanraden! 
"Blijf vasthouden zolang dit nodig is". 

 

www.kinderenenjongerencoach.info 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.